Aktualności -
Wydarzenia
09.10.2012 |
Autor pg
Wszystkich miłośników kuchni regionalnej zapraszamy do udziału w VII edycji Konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".
Uczestnikiem może być każdy mieszkaniec województwa, tj. osoba fizyczna, przedsiębiorca, szkoła oraz organizacja zrzeszająca osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:
• 10.11.2012 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128,
• 17.11.2012 r. – w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. M. Kajki 4,
• 24.11.2012 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.
Finał regionalny konkursu odbędzie się 08.12.2012 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
Relację z przebiegu każdego konkursu będzie można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line, na stronie internetowej, www.warmia.mazury.pl.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:Podkategorie:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty zbożowe i cukiernicze
III. Regionalne napoje alkoholowePotrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać
do 18 października 2012 r. na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy":
I. Osoby fizyczne:E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
fax: 089 535-48-43
Listownie:
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
Europe Direct Warmia i Mazury
ul. Lubelska 43A
10-410 Olsztyn
II. Przedsiębiorstwa i SzkołyE-mail: bjz@warmia.mazury.pl
fax: 089 521-98-59
Listownie:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Regulamin konkursu: http://wrota.warmia.mazury.pl/images/stories/stories_2011/Biuro_Jakosci_i_Znakow_Regionalnych/Pliki/2012/smaki/regulamin.pdfKarta zgłoszenia: http://wrota.warmia.mazury.pl/images/stories/stories_2011/Biuro_Jakosci_i_Znakow_Regionalnych/Pliki/2012/smaki/karta_zgoszeniowa.doc(Źródło:
http://wrota.warmia.mazury.pl/Jakosc-i-znaki-reg./Jakosc-i-znaki-reg./Konkurs-%E2%80%9ESmaki-Warmii-Mazur-oraz-Powisla-na-stolach-Europy%E2%80%9D.html)