Aktualności																						 - 							
									
								Rozrywka							
					
			
				
		
						
				13.08.2007 | 			
					
					
						
					
		
				
				
		 Około 4 tys. ełczan i turystów uczestniczyło w niedzielnej 
Podróży ze smakiem. Była to kolejna, po Chochli Prezydenta, impreza Urzędu Miasta promująca Ełk i Ziemię Ełcką jako kulinarną stolicę Mazur. 21 ciast w kategorii "Słodkie wspomnienie lata" i 9 potraw "Z darów lasu" oceniali Karol Okrasa prowadzący w TVP 1 program Kuchnia z Okrasą oraz prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz.
Każdy kto wybrał się w ciepłe niedzielne popołudnie na 
Podróż ze smakiem na pewno nie żałował. Imprezę tę zorganizował Urząd Miasta w Ełku we współpracy z Stowarzyszeniem Mieszkańców Sypitek oraz wielu zaprzyjaźnionych instytucji. Przedsięwzięciu patronował Prezydent Tomasz Andrukiewicz i Rada Miasta.
Na 
Podróż ze smakiem przybyło tak wiele osób, że organizatorzy musieli dostawić dodatkowe wagoniki oraz autobus MZK, który miał dowieźć uczestników do Sypitek. Nieco wcześniej z dworca wyruszyła grupa około 70 rowerzystów, którzy postanowili pokonać trasę Ełk - Sypitki żółtym malowniczym szlakiem, biegnącym wzdłuż jezior, lasami i łąkami. Miłośników roweru poprowadził znany ełcki trener Waldemar Grygo. W wycieczce rowerowej wzięli udział m.in. wiceojewoda warmińsko-mazurski Jacek Mrozek oraz wiceprezydenci Artur Urbański i Włodzimierz Szelążek.
O 15.00 wyruszył skład kolejki wąskotorowej. Do dwóch ciuchci dołączono rekordową liczbę - 8 wagonów. Za kolejką pojechał jeszcze jeden parowóz z kolejnym wagonem uczestników. W trakcie przejazdu goście częstowani byli ciastkami, a czas umilała im kapela. Nie zabrakło też innych atrakcji, przygotowanych przez organizatorów. Już kilka kilometrów za Ełkiem podróż została chwilowo przerwano, bo w wąwozie zabytkowa ciuchcia została ostrzelana przez terrorystów. Pociąg został jednak szybko odbity. Nieco dalej na jadącą wąskotorówkę napadli kowboje, którzy gonili kolejkę konno. Uprowadzono trzech pasażerów, w tym prezydenta Ełku, którzy dalszą drogę przemierzyli konno i bryczką.
W Sypitkach, gdzie ełczanie i turyści dotarli kolejką, rowerami, samochodami, autobusami, a nawet pieszo, odbyło się szereg imprez. Pokaz kulinarny Karola Okrasy, występy zespołów OKAW SZTORM i legendy polskiego bluesa - Nocnej Zmiany Bluesa. Zorganizowane zostały konkursy kulinarne, jazdy drezyną, wabienia bociana. Rycerze z Ełckiego Bractwa Rycerskiego zrobili pokaz kultury rycerskiej: walk, zabaw, tańców i pieśni. Dzieci miały możliwość jeździć na gokartach i bawić się na pompowanych zjeżdżalniach. Nie zabrakło degustacji potraw: kartaczy, babek, gołąbków, kiełbasek, ciast, napojów. Ciekawostką jest fakt, że w czasie niedzielnej imprezy wydano na stoisku Zakładów Mięsnych “Mazury” S.A w Ełku., które były jednym ze sponsorów, prawie dwa tysiące bezpłatnych porcji kiełbasek.
Uczestnicy 
Podróży ze smakiem oraz licznych konkursów mogli liczyć na atrakcyjne nagrody: kaski rowerowe, rękawiczki, bidony, plecaki, piłki oraz namioty, a także miksery, sękacze, kosze z winem i marynatami z runa leśnego.
W imprezie uczestniczyło wielu turystów oraz osób, które przyjechały na imprezę specjalnie z Augustowa, Giżycka, Białegostoku i Suwałk. Wśród turystów zagranicznych dominowali goście z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Rosji i Kanady.
Współorganizotorzy:
  Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Wiejskich "Wokół Sypitek", Zakłady Mięsne “Mazury” S.A w Ełku, Ludowy Uczniowski Klub Kolarski w Ełku, Mirek Sawczyński, Stowarzyszenie Twórców i Artystów Nieprofesjonalnych, Bractwo Rycerskie Zemi Ełckiej, Ośrdek Jeżdziectwa Krzysztofa Szchmidta, Związek Strzelecki "Strzelec", Szkoła podstawowa w Sypitkach, Restauracja Dos Patos, Ełcka Kolejka Wąskotorowa, Wypożyczalnia Kajaków Dryf, Sklep Chińczyk - Waldemara Skręta.
  | 
Laureaci konkursów kulinarnych 
  Słodkie wspomnienie lata:
  I miejsce - Miodownik z orzechami upieczony przez Alicję Haponik
  II miejsce - Jabłecznik z orzechami autorstwa Leontyny Kraszewskiej
  III miejsce - Mazurskie drogi - Lilianny Grajewskiej
  Smakołyki z darów lasu:
  I miejsce - Indyk z ziołami i kurkami - Magdalena Wilk
  II miejsce - Kartacze z sosem grzybowym - Honorata Godlewska
  III miejsce - Kulebiaki z czerwonym barszczem - Magda Wilk, Dorota Wróblewska, Beata Fadrowska
 
  |