Aktualności -
Aktualności
18.06.2012 |

Plac Jana Pawła II wabił w niedzielę zapachami kuchni mazurskiej. Pięknym słonecznym popołudniem odbył się tam Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku, czyli rywalizacja miejscowych restauratorów o zaszczytne trofeum oraz czek na 3000 zł. W tym roku triumfowała Restauracja & Pub „Dos Patos" .
Celem konkursu jest promocja Ełku jako kulinarnej stolicy Mazur, gromadzenie wiedzy
o regionalnych potrawach stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które służy budowie produktu turystycznego i marki regionu.
W tym roku swoje kulinarne umiejętności prezentowali i zachęcali do degustacji zrobionych przez siebie potraw przedstawiciele ełckiego samorządu, a także Kabaret JURKI. Prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz, zastępca prezydenta Artur Urbański oraz ełccy radni: Irena Markowska, Bogusław Wisowaty i Ewa Awramik przygotowali - odpowiedni na panującą wówczas pogodę – chłodnik, a także kurczaka po brazylijsku. Pokazy kulinarne, koncert zespołu Samba Art Machina, konkursy dla mieszkańców, zabawy dla dzieci, stragany i stoiska z rękodziełem - to tylko nieliczne przykłady tego, co jeszcze działo się w Ełku. Gościem specjalnym imprezy był Kabaret JURKI, który przyjechał do Ełku z popisowym występem.
Jurorzy w składzie: Tomasz Andrukiewicz, Wojtek Kamiński z Kabaretu JURKI, radni ełccy Irena Markowska, Bogusław Wisowaty i Ewa Awramik oraz przedstawicielka publiczności Emilia Żakowska, tradycyjnie oceniali smak prezentowanych przez 7 restauratorów potraw, a także ich wygląd oraz sposób podania.




Zwycięskie laury zdobyła Restauracja & Pub „Dos Patos" za sandacza zapiekanego z podgrzybkami w sosie porowym oraz kaczkę w sadzie. Nagrodę specjalną oraz czek o wartości 1000 zł dostała Restauracja „Weranda" za dania: sandacz wędzony na trawie żubrowej podany z sałatką z domowego ogrodu, musem truskawkowym i pieczonymi ziemniaczkami oraz schab w sadzie gruszkowym.
W ramach "Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku" odbył się także konkurs na najlepsze ciasto pod nazwą "Smak mazurskich lasów". I miejsce i nagrodę główną - czek o wartości 400 zł – zdobyła Monika Myszczyńska za „Leśną wariację". II miejsce i czek o wartości 200 zł zdobyła Aneta Szymańska za wypiek „Rolada z jagodami", natomiast III miejsce zajęły ex equo Grażyna Mulewska za wypiek „Jagodowe roladki" oraz Agnieszka Brzozowska za wypiek „Ciasto czekoladowe"; każda z Pań otrzymała czek o wartości 150 zł.