Aktualności - Wydarzenia

DSCN1472„Wyposażenie Parku Naukowo–Technologicznego w Ełku" to kolejny projekt, który uzyskał dofinansowanie z Unii Europejskiej. W ramach projektu możliwe będzie m.in. wyposażenie laboratoriów do badań specjalistycznych („laboratorium koloru", laboratorium do badań chemicznych i mikrobiologicznych) oraz zakup kompleksowej hali namiotowej.

31 grudnia 2012 r. Prezydent Ełku i Zarząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie podpisali umowę na dofinansowanie projektu „Wyposażenie Parku Naukowo – Technologicznego w Ełku" w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.

Wartość projektu to 2 834 779,77 PLN. Dofinansowanie wyniesie 50% kosztów kwalifikowalnych – 1 386 762,88 PLN.

Projekt zostanie zrealizowany do końca tego roku i obejmuje m.in.: wyposażenie laboratoriów do badań specjalistycznych, zakup sprzętu i wyposażenie kompleksu budynków, zagospodarowanie terenu wokół obiektu, w którym powstaną: centrum badań i rozwoju, centrum logistyczno-usługowe, inkubator technologii, inkubator przedsiębiorczości wraz z zaawansowaną infrastrukturą do obsługi użytkowników.

W ramach projektu zostanie także zakupiona kompleksowa hala namiotowa, która jest niezbędna do organizacji wystaw, prezentacji najnowszych technologii stosowanych w nauce i przemyśle. Czasami są to eksponaty o bardzo dużych gabarytach, które wymagają odrębnej powierzchni na dłuższy okres.

Planowane laboratoria, które będą usytuowane w budynkach Parku Naukowo- Technologicznego w Ełku:
1. „Laboratorium Koloru" do recepturowania kontroli koloru
2. Labolatorium do badań chemicznych i mikrobiologicznych

Laboratorium Koloru – będzie przygotowywało recepturowanie farb, tworzyw sztucznych do osiągnięcia wymaganego koloru, które pozwali na przechodzenie od wzorca do gotowego elementu szybciej i dokładniej. Laboratorium Koloru będzie jedynym takim w Polsce wschodniej.

Laboratorium do badań chemicznych i mikrobiologicznych – Minister Zdrowia w rozporządzeniu w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności, określił dopuszczalne ilości substancji obcych w produktach spożywczych. W celu wykonywania postanowień tego aktu, na producentów nałożony jest obowiązek przeprowadzenia specjalistycznych badań w laboratoriach.

Badania mikrobiologiczne mają na celu potwierdzenie lub wykluczenie czynnika etiologicznego (czynnik wywołujący chorobę, np. bakterie, wirusy, substancje żrące, promieniowanie) w danym przypadku klinicznym i określenie jego wrażliwości na chemioterapeutyki, czyli substancje stosowane w leczeniu choroby zakaźnej. Badania przeprowadzane są również w celu nadania towarowi oznaczenia określającego jego właściwość. Najczęściej wykorzystywane są przez przedsiębiorców, którzy chcąc zapewnić klientom produkty wysokiej jakości, zlecają ich przebadanie już w trakcie produkcji. Badania mikrobiologiczne są wykorzystywane do badania przydatności wody do spożycia, artykułów żywnościowych, zwłaszcza mleka i mięsna.

Badania chemiczne mają na celu określenie podstawowych grup składników towaru. Za ich pomocą ustala się obecność środków zanieczyszczających, substancji świadczących o niewłaściwym stanie świeżości oraz domieszek ciał konserwujących w produkcie. Najbliższe laboratorium do badan chemicznych i mikrobiologicznych znajduje się w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Białymstoku.